Kerékpározás, vízi sportok, kirándulások

Vízi sportok, kerékpározás és kerékpáros túrák Ráckevén

A településről több remek túraútvonal indul, melyeket gyalog, kerékpárral és akár lóval is be lehet járni.

Ha a két kerék mellett dönt, elsőként a Ráckeve- Dömsöd körutat ajánljuk, melynek során a Duna mindkét partjának izgalmas látnivalóiból kaphatunk ízelítőt, közben pedig a kompon az átkelésnél picit megpihenhetünk. A ráckevei folyóparton a nyaralók előtt haladó útvonal egészen közel a vízhez vezet. A táj és a vízrengeteg látványa lenyűgöző.

Kerékpározás

A Duna Relax & Event Hotel recepcióján részletes kerékpártúra útvonal javaslattal is állnak az Ön rendelkezésére.

Tekintse meg ajánlatainkat!

Kerékpáros és gyalogos túrák I.

Ráckeve – Szigetújfalu – Szigetszentmárton – Ráckeve

 

Hossza: 18 kmKerékpáros és gyalogos túrák I.
Nehézségi fok: közepes, helyenként ügyességet igénylő útszakaszok
Jellemzője: családoknak ajánlott barátságos útvonal, szép környezettel, érdekes élővilággal
A Sillingi útra lekanyarodva fákkal szegélyezett, gyenge forgalmú úton juthatunk a csillaggal jelzett elágazásig.
Az elágazásnál balra kanyarodva – kb. 3 km után – egy, a gátra vezető földútra juthatunk. Ezt az útvonalat, valamint a gáton való biciklizést csak kalandosabb kedvű kerékpárosoknak, vagy túrabiciklivel rendelkezőknek ajánljuk.
Az elágazásnál jobbra fordulva az út Szigetújfaluba vezet. Itt több látnivaló is várja a turistákat. A XVIII. századi falazott tornyú Szent Lénárd templom viszonylag egyszerű külseje gazdagon díszített barokk belsőt rejt. Különösen szép a domonkos rend szentjeinek ábrázolásával díszített szószék.
Kirándulásunk érdekes színfoltja lehet a Nagy-Duna partján vezető szaggatott vonallal jelzett útszakasz bebarangolása, amely erdős, zöld területen halad. Az erre biciklizőket a part közelében pihenőhely várja, ahol frissítők, üdítőitalok kaphatók. Ezen a részen található a Téry Ödön Túraklub sátorozó helye.
Az újfalui templomtól elindulva mintegy 2 km-es úton juthatunk el az ercsi kompig, amely óránként indul Szigetújfaluból Ercsibe.
Szigetújfaluból rövid idő alatt eljuthatunk Szigetszentmártonba. A község nevét a barokk katolikus templom védőszentjéről, Szent Mártonról kapta. A templom szomszédságában álló Kossuth Lajos utca 37. számú Brünner-házon Brünner Gáspár naiv művész domborművei láthatók, amelyek a magyar történelem néhány nevezetes jelenetét ábrázolják.
Itt rövidebb pihenőt téve megmártózhatunk a Dunában a szigetszentmártoni strandon. Utunkat a nyaralósoron folytatjuk tovább, mely egy ideig a házak között halad, majd kiér a gát mellé. Ez a kb. 7 km hosszú út egyenesen Ráckevére visz vissza.

 

Kerékpáros és gyalogos túrák II.

Ráckeve – Lórév – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: 19 kmKerékpáros és gyalogos túrák II.
Nehézségi fok: könnyű, majd kissé rázós út, autóforgalma elhanyagolható
Jellemzője: Lórévig kellemes, majd innen túrakerékpárosoknak ajánlott, szép tájakkal övezett útvonal
Az útjelző tábla szerint induljunk el Lórév irányába. A kellemes, forgalomtól mentes úton 7 km-t megtéve jutunk el az ősi szerb településre. Itt érdemes megtekinteni a XIX. századi copf stílusú szerb templom meghitt hangulatú, képes oltárfalát, ikonosztázionját. Iván-napkor (június 24.) teszik ki az Iván-napi koszorút a görögkeleti vallásúak házaikra. Az árvízvédelmi gát és a Nagy-Duna partja között található Zichy Ödön neogótikus emlék-kápolnája, amely alatt méltóságteljesen hömpölyög az erős sodrású nagy folyó.
A falu előtt jobbra elkanyarodva juthatunk el a lórévi kompig. Itt felfrissíthetjük magunkat a büfénél, vagy piknikezhetünk egy kis tűzrakó mellett, de sétákat is tehetünk a Duna partján.
Innen tovább ajánljuk a Makádra, illetve Szigetbecsére vezető útvonalat. 3 km-nyi út után torkollunk be a Makád – Szigetbecse közútra, ahonnan balra Szigetbecsére s vissza Ráckevére érhetünk, míg jobbra tovább kerekezhetünk Makádig (ld. a 3. útvonal leírásánál.)
Szigetbecsére érkezve a Makádi útról lekanyarodva a Petőfi Sándor utcán keresztül jutunk el a 2007 októberében átadott Tőzike tanösvényhez. A 800 m hosszú tanösvényen 5 magyarázó tábla ismertet meg bennünket a szigetbecsei holtág és környékén élő növény- és állatvilág védett értékeivel. A séta után a holtág partján kialakított pihenőhelyen szusszanhatunk egyet, mielőtt visszakerekezünk Ráckevére.
Variációk felfedezőknek
Nehezen, inkább csak túrakerékpárral járhatók a szaggatott (–) jelű útvonalak, amelyek a lórévi útról letérve közelíthetők meg, és a gáthoz vezetnek. A poros földutakat a vadregényes, ám kissé rázós gát váltja fel.

 

Kerékpáros és gyalogos túrák III.

Ráckeve – Makádi Parkerdő – Makádi Aranypart – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: kb. 26 kmKerékpáros és gyalogos túrák III.
Nehézségi fok: könnyen biciklizhető, gyenge forgalmú út
Jellemzője: érdekes látnivalókkal, fürdési, lovaglási lehetőségekkel tarkított, végig a gát mentén, illetve a gáton haladó útvonal
Ráckevéről Szigetbecse felé indulva térjünk le az út bal oldala melletti gáttal párhuzamos üdülősorra. Ezen az úton haladva kb. 3 km megtétele után érkezünk a becsei strandra. A strandtól balra szépen rendezett, piknikezésre, sátorozásra is alkalmas területet találhatunk. Az üdülősoron tovább biciklizve feltűnik Királyrét és a lovas iskola. A Makádi Parkerdő Ráckevétől kb. 10,5 km-re található, kiépített pihenő- és tűzrakó hellyel, valamint horgászási és kirándulási lehetőségekkel.
Az út innen a gáton folytatódik, egészen az érdekes látványt ígérő Tassi Zsilipig. Útközben telepített halastavakat láthatunk, valamint a makádi Aranypartot. Mielőtt elérnénk a zsilipet, érdemes egy kis földúton balra kanyarodva a vadregényes Rózsa-szigetet is útba ejteni. A zsilip mellett elsétálva kb. 200 m-re megtekinthetjük a két Duna találkozási pontját. A Tassi Zsiliptől visszafelé vezető utat javasoljuk a következő módon megtenni:
A gátról – még a parkerdő előtt – forduljunk balra Makád irányába. Középkori alapokra épült, copf stílusú református templomának legértékesebb kincse egy 1621-ből származó úrvacsorapohár. A templom előtti téren Kossuth Lajos mellszobra látható. A templom oldalán I. világháborús emléktábla őrzi az elesett helybéli hősök emlékét. A faluban számos oszloptornácos és zsuptetős (nád) ház emlékeztet még ma is a hajdani népi építészetre.
Makádtól még egy kb. 4 km hosszú útszakasz visz Szigetbecsére. Itt található André Kertész emlékmúzeuma, ahol a világhírű fotográfus Szigetbecsének ajándékozott fotói tekinthetők meg.

 

 

Kerékpáros és gyalogos túrák IV.

Ráckeve – Makádi Parkerdő – Somlyó-sziget – Dömsöd – Dömsödi nyaralósor – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: 30 kmKerékpáros és gyalogos túrák IV.
Nehézségi fok: könnyű, a Duna partján haladó, kellemes útvonal
Jellemzője: Tartalmas, szép, látnivalókban gazdag útvonal, amely könnyen biciklizhető és a hosszabb túrákat kedvelőknek is megfelelő lehet. Az útvonal körbekerekezése az egész család számára izgalmas egész napos program.
A Dömsödi úton haladva kb. 5 km megtétele után már a Duna parton biciklizhetünk tovább. Különösen szép látványt nyújt a dömsödi Holt-Duna-ág. Az út ugyan egészen a Tassi Zsilipig a Duna partján vezet, de érdemes kitérőt tennünk a sok érdekes látnivalóval váró Dömsödre.
A községben található Petőfi Sándor Emlékmúzeuma, amely a költő 1846-ban itt töltött nyarát idézi fel. Az egykori Hajós-sziget közelében, a mai hajóállomás mellett a Petőfi fájának tartott nagy tölgymatuzsálem alatt emlékmű és a költő családját ábrázoló faszobrok találhatók. A falu másik ékessége a XVIII. századi copf stílusú református templom.
Útközben – a Somlyó-szigetnek nevezett részen – kulturált környezetben pihenhetünk, strandolhatunk a Somlyó Motel területén. Éttermet, kiépített strandot találunk itt, valamint sportszereket kölcsönözhetünk a Kajak-tanya területén.
Ha más úton szeretnénk visszatérni, és nem barangoltuk még körbe a makádi Aranypartot és a Parkerdőt, akkor a Tassi Zsilipnél toljuk át a biciklit a túlpartra. A szigeten a változatos és érdekes Makád-Szigetbecse útvonalon közelíthetjük meg Ráckevét.

 

Evezős

Fedezze fel Ráckevét és környékét a Kis-Duna szelíd fodrainak hátáról, szálljon csónakba, hajóra, kenuba és engedje, hogy a táj szépsége lenyűgözze. Ha valaki egy folyó partján üdül, akkor elképzelhetetlen, hogy ne szálljon vízre, különösen ezen a varázslatos helyen, ahol nem csak a táj szépsége csábít kellemes vízi kirándulásokra, hanem a biztonság is, hiszen a Duna itt a sziget mindkét végén zsilippel van lezárva, azaz egyáltalán nincs sodrása.

Evezés

Szép időben felejthetetlen élmény egy könnyű kenu túra a folyón, melyhez kenut biztosítunk.

Kenu - Duna Relax & Event Hotel

Idősebbek is bátran belevághatnak egy meseszép Angyali szigetet megkerülő vízi túrába, 12 fős kiránduló Zsófia nevű kiránduló csónakunkkal.

sétahajókázás 

Évente kerül megrendezésre a Kis-Dunai Vizisport Játékok  Ráckevén, ahol különböző sportágak mérik össze felkészültségüket, erejüket, vidám már-már fesztivál hangulatban.

Aki mégsem szállna vízre csak a partról szeretné élvezni a folyó nyújtotta sportolási és szórakozási lehetőséget, annak ez kiváló alkalom. A sárkányhajó verseny szurkolói táboraihoz csatlakozva, részese lehet a nagy parádénak.

sárkányhajó verseny

 

Séta a Peregi Duna soron

Szálloda – Kovács J. sétány –Vén halász utca – Peregi Duna sor – Balabán u. – Vitorla u.

Táv: 8 km
Nehézségi fok: könnyű
Útvonal: Duna Relax & Event Hotel – Kovács J. sétány –Vén halász utca – Peregi Duna sor – Balabán u. – Vitorla u.
Vissza: ugyanezen az útvonalon

A híd város felőli hídfőjétől sétálunk át a túloldalra. A hídról akár északi, akár déli irányba tekintünk lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Jobbra a Senki-szigetet és mögötte a Kerekzátony-szigetet látjuk. Balra a folyó közepén az Angyali-sziget húzódik. A messzi távolban, napos időben, jó látási viszonyok mellett a Budai hegyek körvonalai rajzolódnak ki, sőt tiszta légviszonyok mellett a Gellért hegyen lévő Szabadság szobor alakja is kivehető.

Peregi-seta800w-1

A hídról balra fordulva a sétányról jól megfigyelhetők a túloldal épületei. Az első a Városi Képtár, tőle nem messze egy fehér falú kis ház ablakszemei néznek a vízre. Ebben a házban élt és alkotott Patay László festőművész. Tekintetünk a Kelemen László parkra – a hajókikötőre – siklik, majd az Ady Endre Gimnázium épületegyüttese tűnik fel. A sétányon a Balabán félsziget csücskéig jutunk, de a félszigetre nem lehet bejutni, mert az út le van zárva. A félszigetet arról az Anton von Balabanról nevezték el, aki az 1800-as évek elején a terület uradalmi fővadásza volt.

A sétányról a Vénhalász utcán át kisétálunk, a Peregi Duna sorra és a műúton elérkezünk a Balabán utcához. A csatornán keresztülívelő kis hídon lesétálunk a vízpartra. A balra lévő kis zsákutcát is érdemes bejárni. Szemben a túloldalon a Malom-öböl látszik, majd a fák alatt meghúzódó Honvéd Sportegyesület Kajak – Kenu Szakosztályának sporttelepe. A gimnázium légvonalát elérve vissza kell fordulnunk az útlezárás miatt. A Balabán utca földútján a Vitorla utcáig sétálunk, innen visszafordulva az eddig bejárt szakaszon jutunk vissza túránk kiinduló pontjához.

A Vitorla utcán túl csak a vállalkozó kedvűek menjenek tovább. Ezen a szakaszon az Angyali-sziget déli csücskének vonaláig lehet eljutni fákkal, szúrós bokrokkal, magas aljnövényzettel sűrűn benőtt keskeny ösvényen. A vadregényes ösvény egy ház udvarában végződik, ahonnan nem vezet más út vissza, min amin jöttünk. Az akadályok leküzdéséért viszont bőségesen megfizet a természeti szépségek és a háborítatlan nádasokból felröppenő vízimadarak látványa. Ennek a szakasznak a bejárása oda-vissza 1 km, kb. fél órával növeli meg a túra időtartamát.

 

ajánlatkérés

Hozzászólás írása

*
*