4 lépcsős fürdőprogram

Fürdőzés római módra

A fürdés üdítő hatására az orvosok is felfigyeltek. A 4 lépcsős fürdőprogram Galenus híres orvosnak köszönhető.

Wellness Forrás

  1. A legajánlatosabb forró légfürdővel vagy gőzfürdővel kezdeni a fürdőzést,
  2. utána lazítsa el az izmait a fürdőző, amit a forró vízben ér el a legkönnyebben,
  3. majd keresse fel a hideg vizet, hogy abban felfrissüljön, visszanyerje aktivitását, a bőr pórusai pedig bezáruljanak.
  4. A fürdőzés után illatos olajjal kenesse be testét, hogy a külső levegő hőmérséklete ellen felvértezze.

masszazs

De nem mindenki követte a bölcs orvos tanácsát. Sokan előbb a sportnak hódoltak, s ha jól kihevültek, testüket pedig ellepte a veríték, vakarókéssel (strigilis) leszedték a testüket borító olajt, és hogy az izzadást tovább fokozzák, egyenesen a gőzfürdőbe mentek.

Innen a meleg vizes medencébe vonultak, és csak azután ültek a tepidariumba, hogy kissé lehűtsék magukat, végül a hideg vizes fürdőben frissültek fel.

A fürdőzés befejezéseként a vendégek megdögönyöztették magukat, illatos olajjal bedörzsöltették testüket, azután felöltöztek, s miután a fürdőben néhány órát kellemesen eltöltöttek, hazatértek, hogy jó étvággyal estebédjükhöz lássanak.

A vendégek órákat töltöttek el a fürdőben, s egyre kényelmesebb, szebb, jobban felszerelt létesítményeket igényeltek. A gazdag emberek is eljártak a közfürdőkbe, mivel szórakoztatóbb volt az otthoni fürdőnél. A rómaiak szerettek társaságban fürdeni, beszélgetni, szórakozni. Mindig összeverődött valamilyen kellemes társaság, amely együtt tornázott, vagy pedig a langyosan fűtött helyiségekben álló márványpadokon, fekvőhelyeken letelepedett, s közösen meghányták-vetették a napi eseményeket.

A legtöbb fürdőben a nők es férfiak külön fürödtek, de a sportpályát gyakran közösen használták. A nagy thermákban (fürdőkben) nem volt külön női es férfiosztály, ezért a délelőtti órákban a nők, délután a férfiak látogathattak csak a fürdőket.

>>Nézze meg, hogy mindezt hogyan élvezheti hotelünk antik római fürdőjében és wellness szolgáltatásai között.< <

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest