A bor története

Kék Duna Gasztro blog

A szőlőtermesztés és borkészítés őshazájának a mai Örményország, Azerbajdzsán és Irán tekinthetőek. A fazekasság kialakulása és fejlődése vetette meg a bor tárolásának, terjedésének alapjait.

A borkóstolás első írásos emléke a Gilgames eposz egy részlete, amelyben a főhős Siduri asszonnyal, a bor készítőjével találkozván megízleli az „élet fájáról csüngő rubin piros fürtök erjesztett nedvét”.

A régi Magyarország területén, az első bortermeléssel foglalkozó , huzamosabb ideig itt tartózkodó nép a kelták voltak, akiket a rómaiak követtek. Probus császár 279-ben feloldja a Pannóniára érvényes szőlőtelepítési tilalmat.( A provinciákon jobb minőségű szőlő termett, és a saját szőlőjüket csak nehezen tudták eladni.)

Hazánkban jelenleg 22 borvidék van. Ráckeve és környéke a Kunsági borvidéken fekszik. A térség legismertebb bortermelője 2013. év borásza díjjal kitüntetett Gálné Dignisz Éva  – Gál pincészet-, aki a Ráckevétől mindössze 15 kilométerre fekvő Szigetbecsén termeli szőlőjét és készíti kiváló minőségű borait.

Szállodánkban a pincészet teljes repertoárja kóstolható.

Gál pincészet

A világ legdrágább borai

Screaming Eagle Wine 1992

Napa Valley, egy óra autó útra északra San Franciscotól, a leghíresebb és legrangosabb borvidék az  Új Világban. A terület különösen híres a Cabernet Sauvignon termesztéséről.A Screaming Eagle Wine is ebből készül. Ára 650 220,- forint/palack

Screaming Eagle Wine

Chatean Cheval Blanc 1921

Ez a Franciaországban található pincészet az 1921-es évjárat hatására vált világhírűvé, miután borát 2.000.000,- forintra értékelték.

Chatean Cheval Blanc

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest