A sör eredete

gasztro-blog-2

A sör az egyik legrégebbi ital, amit az ember valaha készített. Ha pedig a történelem elmúlt évezredeit nézzük, akkor nem csak a legrégebbi, hanem a legnépszerűbb alkoholos nedűről is beszélünk. Tekintsük hát át az ókor hajnalától kezdve napjainkig a sör eredetét és történetét.

Nedű az isteneknek

Már az időszámításunk előtti 5. évezredben, az ősi Mezopotámia történetében is találunk említést a „sekarut”-ról, amit a sumérok a termékenység istenének, Niszabának áldoztak. Később pedig e nedű annyira fontossá vált az ókori népek életében, hogy Hamurapi törvényei 360 paragrafuson keresztül szabályozta a sör főzését, minőségét és kereskedelmét.

Persze a sör legismertebb előállítói ebből az időszakból az egyiptomiak. Ahonnét részletes útmutatás maradt fent a sör előállításának receptjéről. Hasonlóan a sumerokhoz, az egyiptomiak is a termékenység istenét, Oziriszt engesztelték ki

Bár a rómaiak elsősorban a bor fogyasztásáról váltak híressé, ám az impérium több részén is találkozhatunk sörgyártással. Mégpedig azért, mert amíg a szőlő nem mindenhol termett meg, addig a gabona sokkal több helyen volt elérhető. Az alkohol általi jókedv megalapozásához így a szőlőtermesztésre nem alkalmas területeken is adott volt a lehetőség, amit a korabeli feljegyzések alapján a rómaiak rendszeresen ki is használtak.

Kolostorok főzete

Bár az 5. század végére a Nyugat-Római Birodalom összeomlott, a sörgyártás és sörfogyasztás ennek ellenére is folytatódott. Már ekkoriban megjelent a középkori sörfőzés, amely a szerte Európában megépülő kolostorokhoz köthető. Igazi virágkorát a sör azonban Nagy Károly alatt élte, amikor is a szerzetesek a sörkészítés technikájában és receptúrájában is nagy változásokat értek el. Ekkoriban jelent meg a sörkészítés során a komló használata is, amely az ezerfordulóra már általánossá vált Európában.

a-kolostorok-fozete-monje-800x480w

Nem véletlen, hogy a sör a középkorban is az egyik leggyakoribb ital volt. Az ital kedvjavító, egyben bódító hatását ugyanakkor a korabeli orvostudomány nem nézte jó szemmel. Még a 13. század közepén is úgy írták le, mint ami fejfájást és gyomorfájást okoz, rossz lesz tőle az ember lehelete, valamint tönkreteszi a fogakat is. Ettől függetlenül az alsóbb társadalmi rétegek között népszerű volt, hiszen sokkal olcsóbban és könnyebben tudtak hozzáférni, mint a borhoz.

Fűszerrel vagy nélküle?

A változatos sörfűszerek egyedivé és jellegzetessé teszik az italt. Kezdetben különböző mocsári- illetve fűszernövényeket használtak, de a későbbiekben egyre nagyobb változatosság jellemezte ezeket. Németországon kívül – ahol a 16. század óta a sörtisztasági törvény tiltja más alapanyag, mint a komló használatát – így gyümölcsöket, tölgyfakérget, fahéjat, gesztenyét, gyömbért, tököt, koriandert, és más érdekes fűszereket is használtak a sör ízesítésére.

A sör eredete

Alsó vagy felső erjesztéssel?

Már az újkorban alakultak ki az egyes nemzetek jellegzetes sörfajtái, valamint az ehhez kapcsolódó szokások is. Ebben az időben vált szét az alsó és a felső erjesztésű sörök családja is. Ami attól függött, hogy az élesztőgombák a hordó alján vagy a tetején végezték e el a sör erjesztését. Az alsó erjesztés egyben alacsonyabb cukor- és magasabb komlótartalmat is jelentett. Az újkor a sör ipari termelésének kezdetét is jelentette, ami a hidrométerek és a hőmérők kifejlesztésének köszönhetően egyre professzionálisabb módon történhetett.

Napjainkban a sörgyártás iparága globális méretű vállalkozássá fejlődött. A piacot alapvetően a multinacionális cégek dominálják, de több ezer kisebb termelő is foglalkozik a sör előállításával. Az adatok szerint a világ éves sörfogyasztása 2017-ben a 186 milliárd (!) litert is meghaladta. Meglepő módon, a legnagyobb sörfogyasztók a kíniak, akik az említett mennyiség mintegy ötödét eresztették le a torkukon.

A világ legfurcsább, legdrágább söreiről itt olvashat

Nálunk a bár és a vízibár mellett az összes éttermünkben fogyaszthat sört

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest