Egészség – szauna

Egészséges izzadni?

A tél hosszúnak tűnő hónapjai alatt felszökött kilók és a tavaszi méregtelenítés kapcsán sokunkban kérdés, hogyan lehet megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. A méregtelenítés egyik szórakoztató módja a szaunázás is. Honnan származik ez a szokás? Pontosan milyen pozitív élettani hatásai lehetnek? Mire ajánlott odafigyelni a szaunázás szertartásának hódolva? Íme a szauna rövid történelme, mit lehet tudni és mire érdemes figyelni szaunázás előtt, alatt és közben.

 

duna Relax hotel szauna

Szauna – az élet izzasztókályhája

A szauna egyes formái az északi népcsoportok körében hosszú évezredek óta ismert, ám írásos feljegyzések csupán ezer éve vannak róluk. A vándorló nomád törzsek tagjai például a földbe ásott gödröt szabad tűzzel felmelegítették, hogy tudjanak tisztálkodni. Később épültek szauna helyiségek elsősorban a Skandináv-félsziget területén, amelyek a tisztálkodás, gyermekszületés és gyógyulás színteréül szolgáltak. Az észak-amerikai indián törzsek némelyike is vallási-spirituális célokra használt a szaunához igen hasonló helyet. Az ókori római birodalom területén is rengeteg fürdő (therma) épült, ahol bőségesen találunk laconicumokat, caldariumokat, sudatoriumokat. A rómaiak számára is a társadalmi élet és a tisztálkodás színhelye volt a fürdő és a szauna.  Napjainkban a szaunázás igazi kultúrája virágzik az egész világon. Akár hivatalos tárgyalások, üzletek helyszíne is a forró kabin, ahol bensőséges beszélgetések alakulhatnak ki álarcok és színjáték nélkül.

Okosabbak leszünk, amikor szaunázunk?

A kezdeti időkben a szaunázás elsődleges célja a tisztálkodás volt, napjainkban a szórakozás és rekreáció egy formája. A forró helyiségben típustól függően 50-100 fok hőmérséklet is lehet, így a felhevült test izzadás segítségével hűti magát. Az anyagcsere aktívabb, a vérkeringés élénkebb, ezáltal edződik a szív is. Bizonyos, főleg a nyirokrendszerben összegyűlt méreganyagok kizárólag izzadással és mozgással ürülnek a testből. Ráadásul, ha szaunázás közben minőségi illóolajokat használunk, azok gyógyító hatásai is jobban érvényesülhetnek. A meleg és hideg környezet radikális változásai a testet gyors reakcióra késztetik, ezért a szaunázás kiváló módja az immunrendszer erősítésének is. A finnek azt állítják, hogy az agyműködést elősegíti a szaunázás, ami a fent leírt pozitív élettani hatások fényében logikusnak tűnik.

Hányféle szauna létezik?

Természetesen rengeteg! Ahány ház, annyi féle szauna, azonban a legfőbb csoportok egyértelműen leírhatóak. A finn szauna nagyon magas, 80-90 fokos hőmérsékletű, és használata után nagyon hideg, akár jeges vízben való merülés, vagy hóban fürdés javasolt. Nálunk kevésbé ismert a füstszauna, ezt a típust nyílt tűzzel melegítik fel. Az infraszaunában infrasugarak adják a meleget, hőmérséklete 35-40 fok, amelyeknek hatása a napsugarakhoz hasonlít, és a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki áldásos hatását. A gőzfürdő a finn szaunához hasonlóan szintén magas hőmérsékletű, azonban a relatív páratartalom jóval magasabb (80-90%).

finn szauna kellékek

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Egyes vélemények szerint a szaunázás alatt zajló méregtelenítési folyamatokat támogatja, ha semmilyen ruhaneműt nem viselünk a meleg kabinban. Kis hazánkban is találhatóak textilmentes szaunázóhelyek, mi több, egyes országokban kimondottan illetlenségnek számít fürdőruhát viselni szaunában. Ha látogatás előtt nem teljesen biztos benne, hogy mi a „dress code” a kiszemelt helyen, kérdezze meg az ott dolgozóktól. Szaunázás előtt és után mindenképp sok folyadék fogyasztása ajánlott, ezenkívül a kiürült ásványi anyagok pótlása is javasolt. Érdemes a szaunázás után kisebb pihenőt beiktatni, hiszen ebben a relaxált-felfrissült állapotban testünknek szüksége lehet némi regenerálódásra.

+ 1 tipp

Folyadékpótlásként nem kizárólag tiszta víz, hanem ízletes teák, gyógyteák fogyasztása is ajánlott. A test megkönnyebbült állapotában feltehetően hatékonyabban felszívódnak a tea áldásos összetevői. Ezen kívül a gyógyteák egy része vitaminokat is tartalmaz, például a csipkebogyó-tea a kiizzadt C-vitamin pótlásában segíthet. Wellness Forrásunkban elérhető teabár vendégeink részére!

elválasztó

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest