Gasztronómia

Kulináris kalandozás, gasztronómia Ráckevén

A település első virágzása a magyar, szerb vegyes lakosság betelepülésével kezdődött 1440 körül. A szerbek az Al-Duna menti Keve városából menekültek ide a törökök támadása elől. A várost ekkor kezdték el Kis-Kevének nevezni, majd később Rác-keve (rác=szerb) nevet kapta. A hogyan a rövid bevezető is mutatja a településnek évszázadok óta jelentős számú szerb lakossága van. Ők a város gasztronómiai jellegzetességeinek is meghatározói.
Duna menti településként kézenfekvő, hogy a halételek népszerűsége és fogyasztása messze az átlag fölött van. Mindez jótékony hatással van az egészségre és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. És ha már a halételeknél, valamint a szerb nemzetiségű lakosságnál tartunk, vessünk egy pillantást e két dolog ötvözeteként egyik kedvenc ételünkre a Rácpontyra, még ha csak képen is.

Rácponty

A szerb konyha nem a könnyű salátákról és szárnyas húsokról híres, bár ez utóbbiakat is használja, elsősorban a vadon élő állatokét. A birkahús a jellegzetes szerb húspogácsák alapanyaga, Készülhet belőle marha- és sertéshús hozzáadásával csevap, ami az egyik legjellegzetesebb szerb étel, sikere a megfelelő húsokban és azok arányában rejlik.

Csevap

A darált húsokat keverd össze sok fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal, csöpp szódabikarbónával – tedd félre a hűtőbe, és takard le, másnap csak elő kell kapni és mehetnek is a grillre az apró rudakká formázott húshengerek.

pljeskavica elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a csevapra, annyi különbséggel, hogy ezt húspogácsa formában készítik, de abban megegyeznek, hogy mindkettőhöz bőségesen kínálnak ajvárt és hagymát.

Pljeskavica

Minden sülthöz kínálnak friss salátákat, a zsíros húsokat ezekkel próbálják kompenzálni.

Az egyik leglaktatóbb egytálétel a gyuvecs, ami hasonló alappal készül, mint a mi lecsónk, a sok paradicsom és paprika megegyezik, de a szerbek hússal és rizzsel gazdagítják, ami így leginkább valamilyen rakott ételhez hasonlít, s az biztos, hogy gyomor nem marad félig üresen utána. Használnak olívaolajat és a birkatenyésztés termékeként sok-sok juhtúrót zöldfűszerekkel, akár reggelire vagy előételként is.

Gyuvecs

Gibanica pedig a szerb túrós rétest takarja, rengeteg túrós tésztaréteget egymásra lapolva.

Mindezekhez szuper borokat, gyümölcsöket, mézeket párosítanak. Próbáljon ki Ön is pár fogást, a jó idő beálltával például a kerti sütögetés jegyében az egyik legismertebbet, a csevapot!

Mindezekhez az ételekhez és természetesen a magyar finomságokhoz is kiváló alapanyagokat kínálnak szerdánként és szombatonként a csónakos piacon, ahová a környékből sokan csónakkal érkeznek bevásárolni.

Kiváló program ezeken a napokon a piaclátogatás, hiszen olyan különlegességeket vásárolhatunk, mint a kézműves sajtok, a friss méz, házi szörpök, zamatos illatos lekvárok és például a szintén szerb kulináris jellegzetesség az ajvár, ami nem más mint sült paprika és padlizsán fűszerekkel,paradicsommal és hagymával készült krémes  keveréke.

Ajvar

Gyakran tálalják mártásként húsételek mellé, de önálló ételként pirítóssal is rendkívül finom különlegesség. Ha a piacon jár, feltétlen szerezzen be egy kis üveggel!

 

ajánlatkérés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Online ügyintézés

Fizető eszközök

Élmények

Pin It on Pinterest