A kávé

gasztro-blog-2

A kávé felfedezéséhez is több legenda fűződik. Talán a legismertebb változat, ami szerint Kr.e. 300-ban egy Káldi nevű etióp pásztor észrevette, hogy ha a kecskéi esznek egy cserje piros bogyóiból, sokkal élénkebbek lesznek.

Egy másik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét a „GUAWA” nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és ő említi az Al-Haiwi ( a kontinens) című munkájában. Annyi bizonyos, hogy a XV. században,  Jemenben használják élénkítő hatása miatt és innen terjed el világszerte.

A magyar szájhagyományban a „fekete leves” kifejezés a XVII. századból ered. 1680-ban Thököly Imre fejedelem kényszervendégségben volt a váradi pasánál „ebédre”. Érezhető volt a feszültség és Thököly minél hamarabb el akarta hagyni a pasa sátrát. De az egyik török főúr a következő szavakkal marasztalta: „Ne siess uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután Thököly megitta a kávét rabláncra verték és élete végéig az istambuli Hét Torony börtönében sínylődött.

A mai modern orvostudomány szerint a kávé, serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A koffein,  idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy  olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érezhet és így még órákig képes éber állapotban tölteni. A legújabb kutatások kimutatták az alcheimer-kór, parkinson-kór, 2-es típusú diabetesz előfordulásának csökkentő hatását.

A világ legdrágább kávéja

Kopi Luwak

A Civet Coffe azaz Kopi Luwak a világon a legritkább és legdrágább kávé. Egy átlagos kávé készítésénél összegyűjtik a kávébabokat és átválogatják. Esetünkben a civet macskák megeszik a kávébabot és a munkások a macska ürülékéből válogatják ki a kávészemeket.  A kávénak a macska különleges olajokat termelő mirigyétől lesz ilyen titokzatos zamata.

Ára: 600 amerikai dollár kilógrammonként.

Éttermünkben és vízi bárunkban különféle kávéspecialitásokkal várjuk vendégeinket.

Kekduna-2015-IMG_2103-400

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest