Kerékpározás, vízi sportok, kirándulások

Vízi sportok, kerékpározás és kerékpáros túrák Ráckevén

A településről több remek túraútvonal indul, melyeket gyalog, kerékpárral és akár lóval is be lehet járni.

Ha a két kerék mellett dönt, elsőként a Ráckeve- Dömsöd körutat ajánljuk, melynek során a Duna mindkét partjának izgalmas látnivalóiból kaphatunk ízelítőt, közben pedig a kompon az átkelésnél picit megpihenhetünk. A ráckevei folyóparton a nyaralók előtt haladó útvonal egészen közel a vízhez vezet. A táj és a vízrengeteg látványa lenyűgöző.

Kerékpározás

A Duna Relax Hotel recepcióján részletes kerékpártúra útvonal javaslattal is állnak az Ön rendelkezésére.

Tekintse meg ajánlatainkat!

Kerékpáros és gyalogos túrák I.

Ráckeve – Szigetújfalu – Szigetszentmárton – Ráckeve

 

Hossza: 18 kmKerékpáros és gyalogos túrák I.
Nehézségi fok: közepes, helyenként ügyességet igénylő útszakaszok
Jellemzője: családoknak ajánlott barátságos útvonal, szép környezettel, érdekes élővilággal
A Sillingi útra lekanyarodva fákkal szegélyezett, gyenge forgalmú úton juthatunk a csillaggal jelzett elágazásig.
Az elágazásnál balra kanyarodva – kb. 3 km után – egy, a gátra vezető földútra juthatunk. Ezt az útvonalat, valamint a gáton való biciklizést csak kalandosabb kedvű kerékpárosoknak, vagy túrabiciklivel rendelkezőknek ajánljuk.
Az elágazásnál jobbra fordulva az út Szigetújfaluba vezet. Itt több látnivaló is várja a turistákat. A XVIII. századi falazott tornyú Szent Lénárd templom viszonylag egyszerű külseje gazdagon díszített barokk belsőt rejt. Különösen szép a domonkos rend szentjeinek ábrázolásával díszített szószék.
Kirándulásunk érdekes színfoltja lehet a Nagy-Duna partján vezető szaggatott vonallal jelzett útszakasz bebarangolása, amely erdős, zöld területen halad. Az erre biciklizőket a part közelében pihenőhely várja, ahol frissítők, üdítőitalok kaphatók. Ezen a részen található a Téry Ödön Túraklub sátorozó helye.
Az újfalui templomtól elindulva mintegy 2 km-es úton juthatunk el az ercsi kompig, amely óránként indul Szigetújfaluból Ercsibe.
Szigetújfaluból rövid idő alatt eljuthatunk Szigetszentmártonba. A község nevét a barokk katolikus templom védőszentjéről, Szent Mártonról kapta. A templom szomszédságában álló Kossuth Lajos utca 37. számú Brünner-házon Brünner Gáspár naiv művész domborművei láthatók, amelyek a magyar történelem néhány nevezetes jelenetét ábrázolják.
Itt rövidebb pihenőt téve megmártózhatunk a Dunában a szigetszentmártoni strandon. Utunkat a nyaralósoron folytatjuk tovább, mely egy ideig a házak között halad, majd kiér a gát mellé. Ez a kb. 7 km hosszú út egyenesen Ráckevére visz vissza.

 

Kerékpáros és gyalogos túrák II.

Ráckeve – Lórév – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: 19 kmKerékpáros és gyalogos túrák II.
Nehézségi fok: könnyű, majd kissé rázós út, autóforgalma elhanyagolható
Jellemzője: Lórévig kellemes, majd innen túrakerékpárosoknak ajánlott, szép tájakkal övezett útvonal
Az útjelző tábla szerint induljunk el Lórév irányába. A kellemes, forgalomtól mentes úton 7 km-t megtéve jutunk el az ősi szerb településre. Itt érdemes megtekinteni a XIX. századi copf stílusú szerb templom meghitt hangulatú, képes oltárfalát, ikonosztázionját. Iván-napkor (június 24.) teszik ki az Iván-napi koszorút a görögkeleti vallásúak házaikra. Az árvízvédelmi gát és a Nagy-Duna partja között található Zichy Ödön neogótikus emlék-kápolnája, amely alatt méltóságteljesen hömpölyög az erős sodrású nagy folyó.
A falu előtt jobbra elkanyarodva juthatunk el a lórévi kompig. Itt felfrissíthetjük magunkat a büfénél, vagy piknikezhetünk egy kis tűzrakó mellett, de sétákat is tehetünk a Duna partján.
Innen tovább ajánljuk a Makádra, illetve Szigetbecsére vezető útvonalat. 3 km-nyi út után torkollunk be a Makád – Szigetbecse közútra, ahonnan balra Szigetbecsére s vissza Ráckevére érhetünk, míg jobbra tovább kerekezhetünk Makádig (ld. a 3. útvonal leírásánál.)
Szigetbecsére érkezve a Makádi útról lekanyarodva a Petőfi Sándor utcán keresztül jutunk el a 2007 októberében átadott Tőzike tanösvényhez. A 800 m hosszú tanösvényen 5 magyarázó tábla ismertet meg bennünket a szigetbecsei holtág és környékén élő növény- és állatvilág védett értékeivel. A séta után a holtág partján kialakított pihenőhelyen szusszanhatunk egyet, mielőtt visszakerekezünk Ráckevére.
Variációk felfedezőknek
Nehezen, inkább csak túrakerékpárral járhatók a szaggatott (–) jelű útvonalak, amelyek a lórévi útról letérve közelíthetők meg, és a gáthoz vezetnek. A poros földutakat a vadregényes, ám kissé rázós gát váltja fel.

 

Kerékpáros és gyalogos túrák III.

Ráckeve – Makádi Parkerdő – Makádi Aranypart – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: kb. 26 kmKerékpáros és gyalogos túrák III.
Nehézségi fok: könnyen biciklizhető, gyenge forgalmú út
Jellemzője: érdekes látnivalókkal, fürdési, lovaglási lehetőségekkel tarkított, végig a gát mentén, illetve a gáton haladó útvonal
Ráckevéről Szigetbecse felé indulva térjünk le az út bal oldala melletti gáttal párhuzamos üdülősorra. Ezen az úton haladva kb. 3 km megtétele után érkezünk a becsei strandra. A strandtól balra szépen rendezett, piknikezésre, sátorozásra is alkalmas területet találhatunk. Az üdülősoron tovább biciklizve feltűnik Királyrét és a lovas iskola. A Makádi Parkerdő Ráckevétől kb. 10,5 km-re található, kiépített pihenő- és tűzrakó hellyel, valamint horgászási és kirándulási lehetőségekkel.
Az út innen a gáton folytatódik, egészen az érdekes látványt ígérő Tassi Zsilipig. Útközben telepített halastavakat láthatunk, valamint a makádi Aranypartot. Mielőtt elérnénk a zsilipet, érdemes egy kis földúton balra kanyarodva a vadregényes Rózsa-szigetet is útba ejteni. A zsilip mellett elsétálva kb. 200 m-re megtekinthetjük a két Duna találkozási pontját. A Tassi Zsiliptől visszafelé vezető utat javasoljuk a következő módon megtenni:
A gátról – még a parkerdő előtt – forduljunk balra Makád irányába. Középkori alapokra épült, copf stílusú református templomának legértékesebb kincse egy 1621-ből származó úrvacsorapohár. A templom előtti téren Kossuth Lajos mellszobra látható. A templom oldalán I. világháborús emléktábla őrzi az elesett helybéli hősök emlékét. A faluban számos oszloptornácos és zsuptetős (nád) ház emlékeztet még ma is a hajdani népi építészetre.
Makádtól még egy kb. 4 km hosszú útszakasz visz Szigetbecsére. Itt található André Kertész emlékmúzeuma, ahol a világhírű fotográfus Szigetbecsének ajándékozott fotói tekinthetők meg.

 

 

Kerékpáros és gyalogos túrák IV.

Ráckeve – Makádi Parkerdő – Somlyó-sziget – Dömsöd – Dömsödi nyaralósor – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

 

Hossza: 30 kmKerékpáros és gyalogos túrák IV.
Nehézségi fok: könnyű, a Duna partján haladó, kellemes útvonal
Jellemzője: Tartalmas, szép, látnivalókban gazdag útvonal, amely könnyen biciklizhető és a hosszabb túrákat kedvelőknek is megfelelő lehet. Az útvonal körbekerekezése az egész család számára izgalmas egész napos program.
A Dömsödi úton haladva kb. 5 km megtétele után már a Duna parton biciklizhetünk tovább. Különösen szép látványt nyújt a dömsödi Holt-Duna-ág. Az út ugyan egészen a Tassi Zsilipig a Duna partján vezet, de érdemes kitérőt tennünk a sok érdekes látnivalóval váró Dömsödre.
A községben található Petőfi Sándor Emlékmúzeuma, amely a költő 1846-ban itt töltött nyarát idézi fel. Az egykori Hajós-sziget közelében, a mai hajóállomás mellett a Petőfi fájának tartott nagy tölgymatuzsálem alatt emlékmű és a költő családját ábrázoló faszobrok találhatók. A falu másik ékessége a XVIII. századi copf stílusú református templom.
Útközben – a Somlyó-szigetnek nevezett részen – kulturált környezetben pihenhetünk, strandolhatunk a Somlyó Motel területén. Éttermet, kiépített strandot találunk itt, valamint sportszereket kölcsönözhetünk a Kajak-tanya területén.
Ha más úton szeretnénk visszatérni, és nem barangoltuk még körbe a makádi Aranypartot és a Parkerdőt, akkor a Tassi Zsilipnél toljuk át a biciklit a túlpartra. A szigeten a változatos és érdekes Makád-Szigetbecse útvonalon közelíthetjük meg Ráckevét.

 

 

 

 

elválasztó vonal 743x43w

Evezős

Fedezze fel Ráckevét és környékét a Kis-Duna szelíd fodrainak hátáról, szálljon csónakba, hajóra, kenuba és engedje, hogy a táj szépsége lenyűgözze. Ha valaki egy folyó partján üdül, akkor elképzelhetetlen, hogy ne szálljon vízre, különösen ezen a varázslatos helyen, ahol nem csak a táj szépsége csábít kellemes vízi kirándulásokra, hanem a biztonság is, hiszen a Duna itt a sziget mindkét végén zsilippel van lezárva, azaz egyáltalán nincs sodrása.

Evezés

Szép időben felejthetetlen élmény egy könnyű kenu túra a folyón, melyhez kenut biztosítunk.

Kenu - Duna Relax & Event Hotel

Idősebbek is bátran belevághatnak egy meseszép Angyali szigetet megkerülő vízi túrába, 12 fős kiránduló Zsófia nevű kiránduló csónakunkkal.

Rendezvényekhez, családi eseményekhez 40 férőhelyes Klára rendezvényhajónkat javasoljuk.

40 férőhelyes Klára rendezvényhajó - Duna Relax & Event Hotel

Évente kerül megrendezésre a Kis-Dunai Vizisport Játékok  Ráckevén, ahol különböző sportágak mérik össze felkészültségüket, erejüket, vidám már-már fesztivál hangulatban.

Aki mégsem szállna vízre csak a partról szeretné élvezni a folyó nyújtotta sportolási és szórakozási lehetőséget, annak ez kiváló alkalom. A sárkányhajó verseny szurkolói táboraihoz csatlakozva, részese lehet a nagy parádénak.

sárkányhajó verseny

elválasztó vonal 743x43w

Séta a Peregi Duna soron

Szálloda – Kovács J. sétány –Vén halász utca – Peregi Duna sor – Balabán u. – Vitorla u.

Táv: 8 km
Nehézségi fok: könnyű
Útvonal: Duna Relax & Event Hotel – Kovács J. sétány –Vén halász utca – Peregi Duna sor – Balabán u. – Vitorla u.
Vissza: ugyanezen az útvonalon

A híd város felőli hídfőjétől sétálunk át a túloldalra. A hídról akár északi, akár déli irányba tekintünk lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Jobbra a Senki-szigetet és mögötte a Kerekzátony-szigetet látjuk. Balra a folyó közepén az Angyali-sziget húzódik. A messzi távolban, napos időben, jó látási viszonyok mellett a Budai hegyek körvonalai rajzolódnak ki, sőt tiszta légviszonyok mellett a Gellért hegyen lévő Szabadság szobor alakja is kivehető.

Peregi-seta800w-1

A hídról balra fordulva a sétányról jól megfigyelhetők a túloldal épületei. Az első a Városi Képtár, tőle nem messze egy fehér falú kis ház ablakszemei néznek a vízre. Ebben a házban élt és alkotott Patay László festőművész. Tekintetünk a Kelemen László parkra – a hajókikötőre – siklik, majd az Ady Endre Gimnázium épületegyüttese tűnik fel. A sétányon a Balabán félsziget csücskéig jutunk, de a félszigetre nem lehet bejutni, mert az út le van zárva. A félszigetet arról az Anton von Balabanról nevezték el, aki az 1800-as évek elején a terület uradalmi fővadásza volt.

A sétányról a Vénhalász utcán át kisétálunk, a Peregi Duna sorra és a műúton elérkezünk a Balabán utcához. A csatornán keresztülívelő kis hídon lesétálunk a vízpartra. A balra lévő kis zsákutcát is érdemes bejárni. Szemben a túloldalon a Malom-öböl látszik, majd a fák alatt meghúzódó Honvéd Sportegyesület Kajak – Kenu Szakosztályának sporttelepe. A gimnázium légvonalát elérve vissza kell fordulnunk az útlezárás miatt. A Balabán utca földútján a Vitorla utcáig sétálunk, innen visszafordulva az eddig bejárt szakaszon jutunk vissza túránk kiinduló pontjához.

A Vitorla utcán túl csak a vállalkozó kedvűek menjenek tovább. Ezen a szakaszon az Angyali-sziget déli csücskének vonaláig lehet eljutni fákkal, szúrós bokrokkal, magas aljnövényzettel sűrűn benőtt keskeny ösvényen. A vadregényes ösvény egy ház udvarában végződik, ahonnan nem vezet más út vissza, min amin jöttünk. Az akadályok leküzdéséért viszont bőségesen megfizet a természeti szépségek és a háborítatlan nádasokból felröppenő vízimadarak látványa. Ennek a szakasznak a bejárása oda-vissza 1 km, kb. fél órával növeli meg a túra időtartamát.

 

ajánlatkérés

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest