Római wellness

Historia est magistra vitae

A történelem az élet tanítómestere

 romai-birodalom-400

Ami megihletett minket…

Az ókori Róma fogalom. Ez az a birodalom, ahonnan a hódító seregek özönlötték el az ismert világot. Egy szuperhatalom, melynek nem volt párja a találékonyságban és a kegyetlenségben. Egy dicsőséges civilizáció, amely máig hatóan formált minket.

500 éven át Róma volt a legdöntőbb erő. Egy birodalom, amelyről azt lehetett hinni, örökké tart. És valóban: kultúrája, civilizációja, tudománya, vallása a mai magyar életre is hatással van, anélkül, hogy gondolnánk rá.

Mint oly sok minden másnak, a fürdőkultúra eredete is az ókori Római Birodalom idejére nyúlik vissza. Már 2000 évvel ezelőtt állítólag csupán Rómában kb. 170 nyilvános fürdőhely létezett, amelyek a higiénia és testedzés mellett mindenekelőtt szociális célokat szolgáltak.

romai-furdo-400

Az antik fürdők szolgáltatásai:

Időszámításunk kezdetén a római fürdőkben rendszerint volt vetkőzőhelyiség (apodyterium), hidegvizes medence (frigidarium), langyos fürdő (tepidarium), gőzfürdő (caldarium) és „szauna” (laconicum). Egy ilyen fürdőnek — rendszerint az épület közepén elhelyezett — nyitott tetejű kis sporttere állott a fürdőzők rendelkezésére, és a legtöbb fürdőhöz valamilyen kocsma, bormérés csatlakozott, ahol a fürdővendég éhségét és szomját csillapíthatta.

A fürdőépületet hypocaustum-berendezéssel fűtötték, a levegőt állandóan azonos hőfokon tartották, de olyan hőmérsékleten, ahogy azt az egyes helyiségek rendeltetése megkívánta.

tepidarium (meleg fürdő, meleg helyiség, a latin tepidus = langyos szóból ered) egy langyos, vérkeringést kímélő helyiség és a hideg és a forró fürdő közötti regenerálódást szolgálja. (A helyiség hőmérséklete 37-39 C°). A helyiségben való tartózkodás rendszerint feszültségcsökkentő hatású és az itt tartózkodás ideje nem volt behatárolva.

caldariumot (forró fürdő, a latin calidus = forró szóból ered) néha gőzbarlangnak vagy aroma-gőzfürdőnek is hívták. A caldariumra jellemző a magas páratartalom (akár 100 %-os is lehet) és egy 42-50 fok C-os sugárzó hő, ahol jól megizzadhattunk. Ugyanúgy, mint a tepidariumban, a meleg egyenletesen verődik vissza a kerámia- vagy terrakotta csempés falakról, padokról és mennyezetről. Az ideális tartózkodási idő ebben a helyiségben 30-40 perc volt. (A mai fűtési rendszerek korszerűbbek, jobban felmelegítik a helyiséget, ezért rövidebb idő javasolt.)

laconium (elnevezését feltehetőleg a lakon néptörzsről kapta) intenzív helyiségnek számít. Egy állandó kb. 55-65 fok C-os hőmérsékleten a test legkésőbb 15 perc múlva erősen izzadni kezdett. Legfeljebb egy órát lehetett a helyiségben tartózkodni. Ez a helyiség a mai szauna őse. Ma a hőterhelés szintén magasabb, ezért rövidebb tartózkodás javasolt.

frigidarium (hideg fürdő, a latin frigidus = hideg szóból ered) egy hideg helyiség, vagy hideg fürdő. Az itt tartózkodás revitalizációra szolgál a sugárzó hőt kibocsátó helyiségben (gőzbarlangban, vagy szaunában) való hosszabb tartózkodást követően. Orvosi szempontból a meleg illetve forró helyiségekből a hideg klímába történő átmenetnek egészségileg fontos szerepe van.

>> Kattintson ide a 4 lépcsős fürdő-program megtekintéséhez! < <

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online ügyintézés

árkalkuláció -online foglalás

ajánlatkérés

nyugdíjasoknak extra kedvezmények

Csatlakozzon rajongóinkhoz

Pin It on Pinterest