Foglalás
Bezár

Kerékpáros túrák Ráckevén

A településről több remek túraútvonal indul, melyeket gyalog, kerékpárral és akár lóval is be lehet járni. Ha a két kerék mellett dönt, elsőként a Ráckeve- Dömsöd körutat ajánljuk, melynek során a Duna mindkét partjának izgalmas látnivalóiból kaphatunk ízelítőt, közben pedig a kompon az átkelésnél picit megpihenhetünk. A ráckevei folyóparton a nyaralók előtt haladó útvonal egészen közel a vízhez vezet. A táj és a vízrengeteg látványa lenyűgöző.

A Duna Relax Hotel recepcióján részletes kerékpártúra útvonal javaslattal is állnak az Ön rendelkezésére.

Kerékpáros és gyalogos túrák I.



Ráckeve – Szigetújfalu – Szigetszentmárton – Ráckeve

Hossza: 18 kmKerékpáros és gyalogos túrák I. Nehézségi fok: közepes, helyenként ügyességet igénylő útszakaszok Jellemzője: családoknak ajánlott barátságos útvonal, szép környezettel, érdekes élővilággal A Sillingi útra lekanyarodva fákkal szegélyezett, gyenge forgalmú úton juthatunk a csillaggal jelzett elágazásig. Az elágazásnál balra kanyarodva – kb. 3 km után – egy, a gátra vezető földútra juthatunk. Ezt az útvonalat, valamint a gáton való biciklizést csak kalandosabb kedvű kerékpárosoknak, vagy túrabiciklivel rendelkezőknek ajánljuk. Az elágazásnál jobbra fordulva az út Szigetújfaluba vezet. Itt több látnivaló is várja a turistákat. A XVIII. századi falazott tornyú Szent Lénárd templom viszonylag egyszerű külseje gazdagon díszített barokk belsőt rejt. Különösen szép a domonkos rend szentjeinek ábrázolásával díszített szószék. Kirándulásunk érdekes színfoltja lehet a Nagy-Duna partján vezető szaggatott vonallal jelzett útszakasz bebarangolása, amely erdős, zöld területen halad. Az erre biciklizőket a part közelében pihenőhely várja, ahol frissítők, üdítőitalok kaphatók. Ezen a részen található a Téry Ödön Túraklub sátorozó helye. Az újfalui templomtól elindulva mintegy 2 km-es úton juthatunk el az ercsi kompig, amely óránként indul Szigetújfaluból Ercsibe. Szigetújfaluból rövid idő alatt eljuthatunk Szigetszentmártonba. A község nevét a barokk katolikus templom védőszentjéről, Szent Mártonról kapta. A templom szomszédságában álló Kossuth Lajos utca 37. számú Brünner-házon Brünner Gáspár naiv művész domborművei láthatók, amelyek a magyar történelem néhány nevezetes jelenetét ábrázolják. Itt rövidebb pihenőt téve megmártózhatunk a Dunában a szigetszentmártoni strandon. Utunkat a nyaralósoron folytatjuk tovább, mely egy ideig a házak között halad, majd kiér a gát mellé. Ez a kb. 7 km hosszú út egyenesen Ráckevére visz vissza.

Kerékpáros és gyalogos túrák II.



Ráckeve – Lórév – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

Hossza: 19 kmKerékpáros és gyalogos túrák II. Nehézségi fok: könnyű, majd kissé rázós út, autóforgalma elhanyagolható Jellemzője: Lórévig kellemes, majd innen túrakerékpárosoknak ajánlott, szép tájakkal övezett útvonal Az útjelző tábla szerint induljunk el Lórév irányába. A kellemes, forgalomtól mentes úton 7 km-t megtéve jutunk el az ősi szerb településre. Itt érdemes megtekinteni a XIX. századi copf stílusú szerb templom meghitt hangulatú, képes oltárfalát, ikonosztázionját. Iván-napkor (június 24.) teszik ki az Iván-napi koszorút a görögkeleti vallásúak házaikra. Az árvízvédelmi gát és a Nagy-Duna partja között található Zichy Ödön neogótikus emlék-kápolnája, amely alatt méltóságteljesen hömpölyög az erős sodrású nagy folyó. A falu előtt jobbra elkanyarodva juthatunk el a lórévi kompig. Itt felfrissíthetjük magunkat a büfénél, vagy piknikezhetünk egy kis tűzrakó mellett, de sétákat is tehetünk a Duna partján. Innen tovább ajánljuk a Makádra, illetve Szigetbecsére vezető útvonalat. 3 km-nyi út után torkollunk be a Makád – Szigetbecse közútra, ahonnan balra Szigetbecsére s vissza Ráckevére érhetünk, míg jobbra tovább kerekezhetünk Makádig (ld. a 3. útvonal leírásánál.) Szigetbecsére érkezve a Makádi útról lekanyarodva a Petőfi Sándor utcán keresztül jutunk el a 2007 októberében átadott Tőzike tanösvényhez. A 800 m hosszú tanösvényen 5 magyarázó tábla ismertet meg bennünket a szigetbecsei holtág és környékén élő növény- és állatvilág védett értékeivel. A séta után a holtág partján kialakított pihenőhelyen szusszanhatunk egyet, mielőtt visszakerekezünk Ráckevére. Variációk felfedezőknek Nehezen, inkább csak túrakerékpárral járhatók a szaggatott (–) jelű útvonalak, amelyek a lórévi útról letérve közelíthetők meg, és a gáthoz vezetnek. A poros földutakat a vadregényes, ám kissé rázós gát váltja fel.

Kerékpáros és gyalogos túrák III.



Ráckeve – Makádi Parkerdő – Makádi Aranypart – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

Hossza: kb. 26 kmKerékpáros és gyalogos túrák III. Nehézségi fok: könnyen biciklizhető, gyenge forgalmú út Jellemzője: érdekes látnivalókkal, fürdési, lovaglási lehetőségekkel tarkított, végig a gát mentén, illetve a gáton haladó útvonal Ráckevéről Szigetbecse felé indulva térjünk le az út bal oldala melletti gáttal párhuzamos üdülősorra. Ezen az úton haladva kb. 3 km megtétele után érkezünk a becsei strandra. A strandtól balra szépen rendezett, piknikezésre, sátorozásra is alkalmas területet találhatunk. Az üdülősoron tovább biciklizve feltűnik Királyrét és a lovas iskola. A Makádi Parkerdő Ráckevétől kb. 10,5 km-re található, kiépített pihenő- és tűzrakó hellyel, valamint horgászási és kirándulási lehetőségekkel. Az út innen a gáton folytatódik, egészen az érdekes látványt ígérő Tassi Zsilipig. Útközben telepített halastavakat láthatunk, valamint a makádi Aranypartot. Mielőtt elérnénk a zsilipet, érdemes egy kis földúton balra kanyarodva a vadregényes Rózsa-szigetet is útba ejteni. A zsilip mellett elsétálva kb. 200 m-re megtekinthetjük a két Duna találkozási pontját. A Tassi Zsiliptől visszafelé vezető utat javasoljuk a következő módon megtenni: A gátról – még a parkerdő előtt – forduljunk balra Makád irányába. Középkori alapokra épült, copf stílusú református templomának legértékesebb kincse egy 1621-ből származó úrvacsorapohár. A templom előtti téren Kossuth Lajos mellszobra látható. A templom oldalán I. világháborús emléktábla őrzi az elesett helybéli hősök emlékét. A faluban számos oszloptornácos és zsuptetős (nád) ház emlékeztet még ma is a hajdani népi építészetre. Makádtól még egy kb. 4 km hosszú útszakasz visz Szigetbecsére. Itt található André Kertész emlékmúzeuma, ahol a világhírű fotográfus Szigetbecsének ajándékozott fotói tekinthetők meg.

Kerékpáros és gyalogos túrák IV.



Ráckeve – Makádi Parkerdő – Somlyó-sziget – Dömsöd – Dömsödi nyaralósor – Tassi Zsilip – Makád – Szigetbecse – Ráckeve

Hossza: 30 kmKerékpáros és gyalogos túrák IV. Nehézségi fok: könnyű, a Duna partján haladó, kellemes útvonal Jellemzője: Tartalmas, szép, látnivalókban gazdag útvonal, amely könnyen biciklizhető és a hosszabb túrákat kedvelőknek is megfelelő lehet. Az útvonal körbekerekezése az egész család számára izgalmas egész napos program. A Dömsödi úton haladva kb. 5 km megtétele után már a Duna parton biciklizhetünk tovább. Különösen szép látványt nyújt a dömsödi Holt-Duna-ág. Az út ugyan egészen a Tassi Zsilipig a Duna partján vezet, de érdemes kitérőt tennünk a sok érdekes látnivalóval váró Dömsödre. A községben található Petőfi Sándor Emlékmúzeuma, amely a költő 1846-ban itt töltött nyarát idézi fel. Az egykori Hajós-sziget közelében, a mai hajóállomás mellett a Petőfi fájának tartott nagy tölgymatuzsálem alatt emlékmű és a költő családját ábrázoló faszobrok találhatók. A falu másik ékessége a XVIII. századi copf stílusú református templom. Útközben – a Somlyó-szigetnek nevezett részen – kulturált környezetben pihenhetünk, strandolhatunk a Somlyó Motel területén. Éttermet, kiépített strandot találunk itt, valamint sportszereket kölcsönözhetünk a Kajak-tanya területén. Ha más úton szeretnénk visszatérni, és nem barangoltuk még körbe a makádi Aranypartot és a Parkerdőt, akkor a Tassi Zsilipnél toljuk át a biciklit a túlpartra. A szigeten a változatos és érdekes Makád-Szigetbecse útvonalon közelíthetjük meg Ráckevét.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!